به گزارش آی فیلم2، روز «قدس» در راه است و بار دیگر حرف، حرف «فلسطین» است؛ «فلسطین» زخمی عمیق بر روح و جان هر انسان حقطلبی است که با تمام وجود خواهان صلح و آرامش برای تمام مردم جهان است.
کسی که دم از حق و حقگویی به زبان هنر میزند، نمیتواند این داغ مکرر و مداوم را نبیند، به آن فکر نکند و از آن بگذرد.
هنرمندان در بسیاری از نقاط جهان با شکلگیری محور فکری مقاومت در کنار محور فیزیکی آن در تمام این سالها که رژیم غاصب صهیونیستی در فلسطین مصروف (مشغول) جنایت بوده، با تمام وجود در کنار برادران فلسطینی خود به دفاع از آرمان قدس عزیز پرداختهاند.
امروز سلاح مبارزه بهگونهای دیگر است، چراکه اساساً مبارزه امروز از نوعی دیگر است. این مبارزه با محوریت مقاومت مدتها است که در دنیا آغاز شده است. در کنار هنرمندان جهان، ایرانیان نیز در این سالها در خاکریز هنر تلاش کرده اند کردهاند تا صدای مردم مظلوم فلسطین به زبان هنر به گوش جهانیان برسد.
در آستانه روز قدس، ضمن گرامیداشت آرمان مردم فلسطین، نگاهی داشته به فلم هایی که با موضوع فلسطین تولید شده است.
«بازمانده»
فلم «بازمانده» به کارگردانی مرحوم «سیفالله داد» بیتردید بهترین و تأثیرگذارترین فلم با موضوع فلسطین است.
داستان فلم درباره زن و شوهر جوانی است که به همراه فرزند نوزادشان «فرهان» در بیتالمقدس زندگی میکنند که صهیونیستها به آنجا حمله میکنند و کانون این خانواده از هم میپاشد.
زندگی شیرین این خانواده به اشغال یک خانواده یهودی مهاجر در میآید و حتی فرزند آن خانواده بومی فلسطین هم مانند یک میراث به آن دو واگذار میشود. در واقع، فلم«بازمانده» ماجرای اشغال فلسطین توسط صهیونیستها را در قالب مالکیت نامشروع یک زن و شوهر عقیم بر فرزند دیگران روایت کرده است.
لازم به ذکر است که فلم «بازمانده» امشب پنجشنبه 7 حمل(فروردین) ساعت 20:00 به وقت کابل و 21:00 به وقت تهران و 21:30 به وقت دوشنبه تاجیکستان از شبکه آی فیلم2 نشر می شود.
«قناری»
فلم «قناری» به کارگردانی «جواد اردکانی» محصول سال 1382 خورشیدی روایتی درباره جانفشانی کودکان و نوجوانان فلسطینی در راه مبارزه برای آزادی کشورشان است.
داستان فلم «قناری» درباره یک پسر خردسال فلسطینی است که دچار لکنتزبان است.یک کشیش مسیحی به نام «پدر سیمون» برای کمک به رفع این مشکل، قناری کوچکی را به او هدیه میدهد و از او میخواهد برای قناری خود محیطی آرام و کم سر و صدا ایجاد کند تا قناری بتواند برایش آواز بخواند.
تلاش این کودک برای یافتن محیط امن و آرام او را با مسائل مختلفی روبه رو میکند. قناری، در واقع نمادی است از صلح و آشتی و این فلم استعارهای از صلح طلببودن کودکان فلسطینی است.
«هیام»
فلم «هیام» به کارگردانی «محمد درمنش» ملودرام خانوادگی است که موضوع مقاومت فلسطین و تجاوز صهیونیستها به حقوق مردم این سرزمین را از دریچه روابط انسانی به تماشا درآورده است.
فلم «هیام» تلاش میکند تا با ترسیم این واقعیت که اشغال فلسطین برهم زننده زندگیهای عاشقانه و به هجران کشاندن وصالها است، مخاطب خود را نسبت به رژیم صهیونیستی و تصرف خاک فلسطین متنفر کند.
البته در پایان فلم، آزادی قدس نوید داده میشود؛ خروج هیام و شوهرش از بند و بلای صهیونیستها، آیندهای روشن و قریب الوقوع را برای مردم فلسطین نشان میدهد.
«جهاد سعد»، «ریم علی» در نقش هیام، «کفاح الخلوص»، «عابد فهد»، «سامر عمران»، «فائق عرقسوسی» از جمله بازیگران این فلم می باشند.
«بیگانگان»
فلم «بیگانگان» به کارگردانی «عباس رافعی» نیز مصائب مردم فلسطین و جنایات رژیم اشغالگر قدس را در قالب روایتی با پس زمینهای عاطفی و عاشقانه ترسیم کرده است.
جوانی به نام «حسام» عاشق دختری به نام «لیلا» میشود. آن دو قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، اما حمله صهیونیستها به آن کشور و به وجود آمدن جنگ و سپس آواره شدن ساکنان شهر، باعث میشود که این دختر و پسر یکدیگر را گم کنند، اما پس از گذشت بیش از نیم قرن از این حوادث و در شرایطی که حسام و لیلا هر دو در سالخوردگی به سر میبرند، اتفاقاتی رخ میدهد که زمینه پیوند آنها را فراهم میکند.
از نکات قابل توجه این فلم، اشاره پررنگ آن به نقش انگلستان در شکلگیری رژیم صهیونیستی است. مخاطب در این فلم با یک گروه از صهیونیستهای تندرو به نام «هاگانا» آشنا میشود که به همراه انگلیسیها نقش مهمی در اشغال منطقه حیفا در دوران تصرف کشور فلسطین داشتند.
در این فلم بازیگرانی چون «محمد حداقی»، «زیادعدوان»، «خلود نورالدین»، «مکسیم خلیل» و «لیلیا الاطرش» ایفای نقش دارند.
«شکارچی شنبه»
این اثر به کارگردانی «پرویز شیخ طادی» درباره یک کودک اسرائیلی به نام «بنیامین» است که سرپرستیاش به پدرکلانش (پدر بزرگ) واگذار میشود. پدربزرگی که یک خاخام صهیونیست است و با توجیهات مذهبی سعی میکند نسل کشی و قتل عام دیگر نژادها، ازجمله فلسطینی ها را توجیه کند.
کشتار فلسطینیها برای او یک سرگرمی روزانه است و در همین حین این مرام را به نواسه(نوه) خود نیز تدریس میکند. فلم به افشای بسیاری از مناسبات فاسد و ضدانسانی رایج در مجامع صهیونیستی میپردازد.
در «شکارچی شنبه» میبینیم که چگونه یک کودک ساده و بیآزار تحت آموزش های پدر کلانش تبدیل به یک جانی خون آشام و متوحش میشود.
فلم «شکارچی شنبه» همچنین دارای پایانی تأمل برانگیز است. در پایان این فلم شاهد به قتل رسیدن پدربزرگ به دست خود بنیامین هستیم؛ صحنهای که میتوان آن را نوعی پیشبینی سرنگونی رژیم صهیونیستی قلمداد کرد.
«چشمان آبی زهرا»
این اثر به کارگردانی «علی درخشی» و نویسندگی «علی درخشی» و «سعید سلطانی» درباره جستجوی گروه پزشکی صهیونیست در اردوگاههای فلسطینی برای یافتن یک کودک است تا چشمان او را به جای چشمان فرزند یکی از مقامات بلندپایه صهیونیستی پیوند بزنند.
این فلم روایتی نمادین از به وجود آمدن کشور جعلی اسرائیل است. به این معنی که تئودور، به عنوان یک کودک ناقص الخلقه، استعارهای از رژیم صهیونیستی است که با دزدیدن اجزای سایرین در پی زنده نگاه داشتن خود است.
این فلم همچنین بر این واقعیت که رژیم صهیونیستی بزرگترین قاچاق کننده اعضای بدن کودکان است، صحّه میگذارد.
«هفت سنگ»
فلم سینمایی «هفت سنگ» به کارگردانی «عبدالرضا نواب صفوی» هم بخشهایی از مبارزات مردم فلسطین علیه رژیم صهیونیستی را روایت میکند.
«عبدالرضا نواب صفوی» در سال1376، هفت سنگ را مقابل کمره(دوربین) میبرد.
این فلم با محتوای ضداسرائیلی داستان یک جوان یهودی ضد اسرائیلی به نام «دیوید» پسر خاخام الیاس شمعون است که پس از سالها اقامت در هالند و پایان تحصیلاتش به قصد دیدار با شیخ «کریم» رهبر جنبش انتفاضه وارد فلسطین میشود. خاخام که قصد دارد پسرش را در الخلیل نگه دارد و برای آینده او در دستگاه حکومتی صهیونیستها امیدها دارد، دیوید را به مقامات معرفی کند.
زندهیاد «امین تارخ» و مرحوم «آتیلا پسیانی»، «داریوش ارجمند»، «بهروز بقایی»، «اصغر همت»، زندهیاد «جمشید اسماعیلخانی»، «حمیرا ریاضی»، «کمند امیرسلیمانی» و «علیرضا اوسیوند» در فلم سینمایی «هفت سنگ» ایفای نقش کردهاند.
«زخم زیتون»
این فلم به کارگردانی «محمدرضا آهنج»، تهیهکنندگی «سید امیر پروینحسینی» و نویسندگی «رضا مقصودی» محصول سال 1383 خورشیدی می باشد.
فلم سینمایی «زخم زیتون» داستان زندگی زنی فلسطینی را به تصویر کشیده شدهاست که با وجود مخالفت همسرش برای بازگشت به جنگ علیه نیروهای اشغالگر اسرائیلی، بهطور ناخواسته در جریان جنگ قرار میگیرد و به حقایق جدیدی دست پیدا میکند.
«یاسمین ارنادوط»، «عدی رعد»، «فیونا فیاض»، «سعد حمدان»، «علی طحان»، «ولید سعدالدین»، «غرتا عون»، «حسن حمدان»، «حسام صباح» و «انجری ریحان» از جمله بازیگران این فلم می باشند.
«تولدی دیگر»
در فلم سینمایی «تولدی دیگر» 1386 ساخته «عباس رافعی» که فلمبرداری آن در لبنان انجام شده و بازیگران عرب در آن مقابل کمره (دوربین) رفتند، فلمساز در قالب یک درام عاشقانه از ظلمی که به مردم سرزمین فلسطین میشود و جدایی آن ها از موطن اصلیشان پرداخته شده است.
«برگی برای زیتون»
فلم تلویزیونی «برگی برای زیتون» به کارگردانی «وحید درخششفر» است که داستان فلم در یکی از روستاهای قم در مکتبی (مدرسهای) اتفاق میافتد.
این مدرسه که یک کلاس واحد برای دخترها و پسرها وجود دارد مسابقهای بر پا میشود با عنوان نامهای برای کودکان فلسطین. از این رو معلم کمی در مورد اختلافات قدیمی بین اسرائیلیها و فلسطینیها توضیح میدهد و از بچهها میخواهد آنچه دوست دارند را طی نامه خود به کودکان بنویسند. بچهها که با دیدن تصاویر شبکههای مختلف و حرفهای معلم از ظلمی که به کودکان فلسطینی میشد رنجیدهخاطر بودند اقدام به نوشتن نامه میکنند و تصمیم میگیرند نامه را برای کودکان فلسطینی پست کنند بنابراین به سراغ دفتر خدماتی مخابرات روستا میروند ولی ...
«پریسا گلدوست» و «محبوبه ارمیاتی» در فلم تلویزیونی «برگی برای زیتون» به ایفای نقش پرداختند.
«سرزمین مادری»
فلم تلویزیونی «سرزمین مادری» به کارگردانی و تهیهکنندگی «کامبیز کاشفی» درباره یک دانشجوی ایرانی المپیادی است که مقام اول را در المپیک کسب کرده میکند. اتفاقاتی میافتد که مشخص میشود اصلیت این دانشجوی ایرانی فلسطینی است.
«سی و سه روز»
این اثر به کارگردانی «جمال شورجه» یک فلم جنگی و درام محصول 2012 ایران و لبنان به تهیهکننده «مهدی همایونفر» می باشد که یک روایت واقعی از جنگ سی و سه روزه بین اسرائیل و حزبالله لبنان را نشان میدهد.
فلم «33 روز» روایتی واقعی از مقاومت یک روستای مجاور با سرزمین های اشغالی است که از حمله صهیونیست ها به دیگر جناحهای مقاومت جلوگیری میکند.
«پیر داغر»، «باسم مغنیه»، «یوسف الخال»، «کارمن لبوس»، «نسرین طافش»، «کنیدا علوش» و «دارین حمزه» از جمله بازیگرانی هستند که در این فلم به ایفای نقش پرداخته اند.
«سرب»
فلم سینمایی «سرب» به نویسندگی و کارگردانی «مسعود کیمیایی» محصول سال 1367 خورشیدی است.
«مسعود کیمیایی» نخستین فلمسازی است که درباره مساله فلسطین فلم ساخته است. وی موضوع مهاجرت یهودیان ایرانی به ارض موعود(اسرائیل) در سال 1330 را دستمایه ساخت این فلم کرده است.
این فلم سینمایی، داستان یک زوج جوان یهودی ایرانی را در اواخر دههٔ 20 خورشیدی است که خواهان عزیمت به سرزمین موعود (اسراییل) می باشند اما پس از مواجهه با مخالفت سازمان یهودی «هاگانا» و کشته شدن عمویشان به دست آنها مجبور به فرار شده و درگیر ماجراهای پس از آن میشوند...
«هادی اسلامی»، «جلال مقدم»، «فریماه فرجامی»، «امین تارخ»، «جمشید مشایخی»، «فتحعلی اویسی»، «پولاد کیمیایی» و...در این فلم سینمایی به ایفای نقش پرداخته است.
«آتش پنهان»
آتش پنهان به کارگردانی «حبیب کاوش» محصول سال 1369 خورشیدی، از نخستین آثاری است که مستقیما ًاشغال فلسطین را دستمایه خود قرار داده است.
«ژاکوب»، یهودی لبنانیالاصل، در یک مهمانی همراه تعدادی از نزدیکانش به دست گروهی که به لباس رزمندگان فلسطین درآمدهاند، کشته میشود. خواهر و دختر ژاکوب، سارا، از این حمله جان سالم بهدر میبرند. رزمندگان فلسطینی که درمییابند هدف اسراییلیها از این ماجرا، برانگیختن افکار عمومی برای مبارزه با آنهاست، مسببان اصلی واقعه را افشا میکنند.
سارا پس از اشتراک در یک عملیات ناموفق تروریستی علیه ابوخلیل و فرزندش ابوعلی، درمییابد که نامزد اسراییلیاش طراح و مجری توطئه قتل پدرش بوده است. نظامیان اسراییلی برای مقابله، دست به اقدام تلافیجویانه میزنند و گروهی از رهبران فلسطینی از جمله ابوخلیل را دستگیر میکنند. بهدنبال این ماجرا، دو رزمنده فلسطینی در یک عملیات انتحاری، ستاد فرماندهی نیروهای اسراییلی را منهدم میکنند.
«قاعده بازی»
فلم سینمایی «قاعده بازی» بهکارگردانی «سید عبدالرضا نواب صفوی» در سال سال 1376 تولید شده است.
در خلاصه این اثر آمده است؛ یک هواپیمای 474 که از وین عازم تلآویو است، توسط نیروهای مبارز فلسطینی ربوده میشود. دولت صهیونیست برای استفاده تبلیغاتی، ترجیح میدهد که مسافران به نحوی از بین بروند اما مبارزان فلسطینی برای نجات جان مسافران نقشه صهیونیستها را خنثی میکنند.
در قاعده بازی بازیگرانی چون «داریوش ارجمند»، «بیژن امکانیان»، «امین تارخ»، «آتیلا پسیانی»، «صادق صفایی»، «مرتضی ضرابی» و «پرستو گلستانی» به ایفای نقش و بازیگری پرداختهاند.
«راه نجات»
این فلم، نخستین ساخته بلند سینمایی «راما قویدل» است.
این فلم در ژانر سیاسی- اجتماعی به تهیه کنندگی «سعید سعدی» و نویسندگی «فطمه میرغیاث» محصول سال 1391 خورشیدی می باشد.
این فلم داستان مها، مربی مهربان و دلسوز یتیم خانه (پرورشگاه) بهشت در غزه است. بین مها و کودکان پرورشگاه ارتباط عاطفی عمیقی وجود دارد که لحظه های شیرینی را رقم می زند، اما یک حادثه باعث می شود مها حافظه اش را از دست بدهد و ...
این فلم سینمایی که در جنوب لبنان ثبت شده است، جایزه ویژه «محمدالدوره» را نیز از بیست و پنچمین جشنواره بین المللی فلم های کودکان و نوجوان اصفهان دریافت کرده است.
«نادیه سلام»، «امانه والی»، «وسیم وحب» و «پل سلیمان» از جمله بازیگران این فلم هستند.
«فیلادلفی»
«فیلادلفی» به کارگردانی «عزتالله جامعی»، درباره گروهی است که برای انجام فعالیت بشردوستانه تصمیم میگیرند تا آذوقه و وسایل پزشکی را به محاصرهشدگان غزه برسانند و برای رسیدن به این هدف، اقدام به حفر تونلی زیرزمینی میکنند.
«علی اوسیوند»، «محمد عمرانی»، «عزت الله جامعی»، «احمد نجفی»، «فلور نظری»، «آرمان فروغی مقدم»، «فخرالدین صدیقشریف»، «چنگیز وثوقی» و «محمد صادق یزدانی» از جمله بازیرگان این فلم می باشند.
جای خالی سریالها و فلمهایی که صدایِ مقاومت و مظلومیتِ فلسطینیان را برمیآورد و جنایت اسرائیلیها را به تصویر میکشد؛ همچنان احساس میشود.
امروز نوجوانان و جوانان بیش از پیش نیازمند دانستههایی از پشت پرده ظلمِ اسرائیلیها به جریان مقاومت و مردم فلسطین هستند و بخشی از این تکلیف بزرگ بر دوشِ هنرمندان است که باید در این زمینه بیش از گذشته فعالیت نمایند.
م ا